Menu
Button Text Submit original article and get paid. Find out More

Wątróbka w sosie ziołowym

Składniki:
-600 g wątróbki cielęcej
-2 cebule
2-3 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonych ziół
-kieliszek białego,wytrawnego wina
-4-5 pomidorów
-pół szklanki bulionu
-2 łyżki mąki
-łyżka smalcu
-2 łyżki masła
-250 g pieczarek
– pół szklanki mleka
Sposób przygotowania
Umytą wątróbkę zalać mlekiem, zostawić na pół godziny,po czym osuszyć,obrać z błon,pokroić w plastry,otoczyć w mące. W rondlu rozgrzać smalec,wrzucić  pokrojoną cebule,dodać pokrojone pieczarki,chwile smażyć. Zmiażdżyć ząbek czosnku,dodać do całości,zalać winem i chwile dusić. Pokrojone w ćwiartki pomidory,posiekane zioła oraz bulion dodać do duszących się już składników. Doprawić pieprzem i solą.Na stopionym maśle zarumienić z obu stron wątróbkę,posolić,przełożyć do sosu,chwilę podgrzewać. Podawać z ryżem lub kluskami.      Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *