Tort komunijny -zrób sama

Tort komunijny znakomicie podkreśla ważność obchodzonej uroczystości. Jest jednym z najważniejszych smakołyków, na który czekają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Od Ciebie zależy jego wygląd i smak.
Przepis na biszkopt:
-6 jajek
-2 szkl.mąki pszennej
-1 szkl.cukru
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
Sposób wykonania:Jajka utrzeć ,cukier i cukier waniliowy,dodać mąkę i proszek do pieczenia .Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.Upiecz biszkopt.
Biszkopt należy przekroić na trzy równe części.
Składniki do masy
-15 dag masła lub margaryny
-15 dag cukru
-1/4 litra mleka
-2 żółtka
-1dkg mąki ziemniaczanej
-1 cukier waniliowy
Przepis na masę waniliową:
Mleko zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym na pulchną masę. Do masy żółtkowej dolać po trochu gorące mleko i zagęszczać gotując na małym ogniu.
Ostudzić.Masło utrzeć na pulchną masę połączyć z masę żółtkową.Do części można dodać kakao.Tak uzyskujemy masę kakaową.
Biszkopty smarujemy raz jedną masą raz drugą.
Dekoracje tortu możemy wykonać za pomocą gotowych cukrowych produktów ,owoców ,galaretki. Polewa z czekolady białej lub ciemnej jest najczęściej stosowana.
SMACZNEGO!!!
