Menu
Button Text Submit original article and get paid. Find out More

Tort komunijny -zrób sama

Tort komunijny znakomicie  podkreśla ważność obchodzonej uroczystości. Jest jednym z najważniejszych smakołyków, na który czekają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Od Ciebie zależy jego wygląd i smak.
Przepis na biszkopt:
-6 jajek
-2 szkl.mąki pszennej
-1 szkl.cukru
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego

Sposób wykonania:Jajka utrzeć ,cukier i cukier waniliowy,dodać mąkę i proszek do pieczenia .Wszystko wymieszaj na  jednolitą masę.Upiecz biszkopt.
Biszkopt należy przekroić na trzy równe części.

Składniki do masy

-15 dag masła lub margaryny
-15 dag cukru
-1/4 litra mleka
-2 żółtka
-1dkg mąki ziemniaczanej
-1 cukier waniliowy

Przepis na masę waniliową:

Mleko zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym  na pulchną masę. Do masy żółtkowej dolać po trochu gorące mleko i zagęszczać gotując na małym ogniu.
Ostudzić.Masło utrzeć na pulchną masę połączyć z masę żółtkową.Do części można dodać kakao.Tak uzyskujemy masę kakaową.

Biszkopty smarujemy raz jedną masą raz drugą.
Dekoracje tortu możemy wykonać za pomocą gotowych cukrowych  produktów ,owoców ,galaretki. Polewa z czekolady białej lub ciemnej jest najczęściej stosowana.

SMACZNEGO!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *