Menu
Button Text Submit original article and get paid. Find out More

Sok pomidorowy

Składniki
1:mocno dojrzałe mięsiste pomidory – 5 kg
2:sól do smaku
cukier – do smaku
3:seler naciowy – 2 – 3 gałązki lub pietruszka zielona – 1 duży pęczek   Umyte pomidory  pokroić,   usunąć przejrzałe nasionka (są gorzkie)  rozgnieść  drewnianym  tłuczkiem w kamiennej  misie i rozgotować je na małym  ogniu we własnym soku – bez dodatku wody (pilnować by się nie przypaliły)

Podgotowane pomidory możemy podzielić na 2 rondle i do jednego dodać seler  naciowy, a do drugiego dorzucamy  natkę pietruszki,  chwilę  razem gotujemy..

Gorącą masę przecieramy ręcznie za pomocą drewnianej pałki i perlonowego  sita lub   blenderem.

Jednak najlepiej jest przepuścić masę przez sokowirówkę.

Jeśli mus pomidorowy jest zbyt gęsty,   przecedzam go   przez i  gęsty  przecier odkładam,  dodaję go później  do  zrobionego przecieru pomidorowego.

Do  1 litra soku soku dodajemy od 5 do 7  gram soli i  od 10 do 30 g cukru.

Po wymieszaniu soku z solą i cukrem  przelewamy sok  do buteleczek lub słoiczków i  pasteryzujemy w temp.  ok 90 stopni C  od 15 do 20 minut ( w zależności od pojemności opakowania).

Po  pasteryzacji przykrywamy kocem i  zostawiamy do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *