Menu
Button Text Submit original article and get paid. Find out More

Przygotowanie pesto

Sezon na zioła w pełni. W supermarketach znajduje się pełno doniczek z bardzo różnymi ziołami. Jednak nie polecam kupowania gotowych ziół. Nie tak dawno zrobiłem nawet eksperyment. Kupiłem zioła w doniczce oraz zasadziłem swoje. Różnica jest kolosalna. Po pierwsze zapach. Moje zasadzona bazylia ma niezwykły ziołowy aromat zaś sklepowa w ogóle nie pachnie. Druga różnica to wielkość. W donicy ze sklepu powyrastały ogromne liście bazylii na bardzo grubych łodygach. Wysokie pędy ni jak mają się do moich listków których jest dużo, ale są mniejsze. Po trzecie wreszcie różnica w strukturze liścia. Moje są naturalne w wyglądzie, widać w nich włókna, są lekko szorstkie, zaś sklepowe są gładkie, śliskie i wyglądają lekko „gumowato”. Zachęcam zatem do sadzenia własnych ziółek.

MG_8667

Postanowiłem wykorzystać bazylię i zrobić z niej pesto. Do przygotowania pesto będą nam potrzebne:

  • 2 doniczki bazylii (ok. 60 g świeżych listków)
  • 2 ząbki czosnku
  • 35 g orzeszków piniowych
  • 60 g startego parmezanu bądź innego sera (tylko twardego)
  • 70-80 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz (do smaku)

Jest to przepis na mniej więcej 200 ml pesto.

Sposób przygotowania jest prosty:

Należy umyć listki bazylii i je osuszyć. W międzyczasie obrać czosnek, a następnie zmiksować lub utrzeć w moździerzu wszystkie składniki oprócz oliwy. Należy ją wlewać cienkim strumieniem ciągle miksując. Gotowe pesto przelać do słoiczka i zalać małą ilością oliwy. Dzięki niej będzie można je dłużej przechowywać (nawet miesiąc). Pesto można również zamrozić.

Podajemy do makaronów, mięs, pizzy, sera oraz chleba.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *