Menu
Button Text Submit original article and get paid. Find out More

Przygotowanie pesto

Sezon na zioła w pełni. W supermarketach znajduje się pełno doniczek z bardzo różnymi ziołami. Jednak nie polecam kupowania gotowych ziół. Nie tak dawno zrobiłem nawet eksperyment. Kupiłem zioła w doniczce oraz zasadziłem swoje. Różnica jest kolosalna. Po pierwsze zapach. Moje zasadzona bazylia ma niezwykły ziołowy aromat zaś sklepowa w ogóle nie pachnie. Druga różnica to wielkość. W donicy ze sklepu powyrastały ogromne liście bazylii na bardzo grubych łodygach. Wysokie pędy ni jak mają się do moich listków których jest dużo, ale są mniejsze. Po trzecie wreszcie różnica w strukturze liścia. Moje są naturalne w wyglądzie, widać w nich włókna, są lekko szorstkie, zaś sklepowe są gładkie, śliskie i wyglądają lekko „gumowato”. Zachęcam zatem do sadzenia własnych ziółek.

MG_8667

Postanowiłem wykorzystać bazylię i zrobić z niej pesto. Do przygotowania pesto będą nam potrzebne:

  • 2 doniczki bazylii (ok. 60 g świeżych listków)
  • 2 ząbki czosnku
  • 35 g orzeszków piniowych
  • 60 g startego parmezanu bądź innego sera (tylko twardego)
  • 70-80 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz (do smaku)

Jest to przepis na mniej więcej 200 ml pesto.

Sposób przygotowania jest prosty:

Należy umyć listki bazylii i je osuszyć. W międzyczasie obrać czosnek, a następnie zmiksować lub utrzeć w moździerzu wszystkie składniki oprócz oliwy. Należy ją wlewać cienkim strumieniem ciągle miksując. Gotowe pesto przelać do słoiczka i zalać małą ilością oliwy. Dzięki niej będzie można je dłużej przechowywać (nawet miesiąc). Pesto można również zamrozić.

Podajemy do makaronów, mięs, pizzy, sera oraz chleba.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *