Menu
Button Text Submit original article and get paid. Find out More

Doceń marchew – dzięki niej będziesz piękniejsza i zdrowsza!

Marchewka jest jednym z najpopularniejszych polskich warzyw. W naszej kuchni występuje bardzo często pod wielorakimi postaciami. Jemy ją na surowo, w surówkach i sałatkach, gotujemy na parze, dodajemy do zup i sosów, a nawet robimy z niej ciasta. Potrafimy bardzo dobrze spożytkować to znakomite pomarańczowe warzywo i całe szczęście, jest ono bowiem niezwykle zdrowe!

Zalety

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że posadzone nasiona marchwi za parę tygodni dadzą nam warzywa, które znacznie wpływają na nasz organizm. Co niezwykle ważne dla niektórych osób, marchew jest bardzo małokaloryczna, dlatego śmiało można ją jeść do woli. Zawiera ona bogate pokłady potasu, jodu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i wielu innych minerałów. Jednak jednym z najbardziej znanych i docenianych składników marchwi jest jej karoten.

Dlaczego karoten jest taki ważny dla naszego organizmu?

Przede wszystkim, bardzo dobrze wpływa on na nasz wzrok. Oprócz tego przyczynia się do wzmocnienia odporności całego organizmu – co doceniamy szczególnie zimą. Kolejną zaletą, docenianą głównie przez panie, jest fakt, iż karoten zawarty w marchewce znacznie poprawia koloryt skóry. Poleca się jeść marchewki latem, gdy się opalamy, bowiem dzięki niemu opalenizna ma piękniejszy kolor i utrzymuje się zdecydowanie dłużej na skórze! Oczywiście surowa marchew jest zdecydowanie zdrowsza aniżeli ta gotowana, jednak tak jest w przypadku każdego warzywa. Jeżeli chcemy spożyć istną bombę witaminową musimy skusić się na świeżo wyciśnięty sok z marchewki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *